Longmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects

0

Longmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects

Longmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects - Exterior PhotographyLongmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects - Exterior PhotographyLongmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects - Exterior photography, facade, windows, courtyardLongmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects - Interior Photography, Facade, Windows, Beam+ 37

Longmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects - Exterior Photography
© ArchImage-Dong96

Text description provided by the architects. Our study of Xiaoshi village has been going on for five years and the focus has been on improving community values ​​and integrating with culture and industry. The Art Design Center was born as a way to build an art and land-use gallery, attracting more and more cultural and artistic projects to the local community.

Longmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects - Exterior Photography
© ArchImage-Dong96
Longmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects - Exterior Photography
© ArchImage-Dong96

We believe that this building could be a turning point for the exit of Xiaoshi Village, which would gradually change the development of the community from an inward-oriented type to an outward-oriented type with more contacts and communication with the outside world. In planning the project, we also considered other uses of the space in the future, and its connection to community activities. Therefore, we have paid great attention to its flexibility.

Longmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects - Exterior photography, facade, windows, courtyard
© ArchImage-Dong96
Longmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects - Exterior Photography
© ArchImage-Dong96

The site is located at the entrance to the village, at the junction of two mountains and a river, with mountains and the main road to the north and a river to the south, gradually decreasing from west to east. There is a path with many pedestrians that connects two communities. We want to keep this path with memories of rural community life, so that the building can be placed in the triangle on the left side of the path, which is basically in line with the plan, saving land as much as possible. This path will also be left to pedestrians. It is hoped that this strategy will allow more people to pass by this building and notice it, thus providing more opportunities for future development.

Longmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects - Exterior Photography, Facade, Garden
© ArchImage-Dong96
Longmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects - Exterior Photography
© ArchImage-Dong96

What is different about a rural arts centre? The difference is that in the city, the exhibition is generally done in a closed environment, whereas in the countryside, nature itself is an exhibition, and we wanted to integrate the exhibition into the countryside through design.

Longmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects - Outdoor Photography, Arch, Garden
© ArchImage-Dong96
Longmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects - Exterior Photography
© ArchImage-Dong96

The central part of the building is designed as a circular atrium, which could include the surrounding natural environment, such as mountains, sky, breeze and rain, and historical memories of Xiaoshi Village, such as the site of the railway bridge. Standing in the atrium, you can feel the vitality of nature and the history of Xiaoshi Village, which was prosperous through coal mining.

Longmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects - Interior Photography, Facade, Windows, Beam
© ArchImage-Dong96
Longmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects - Interior Photography
© ArchImage-Dong96

A circular line is designed around the central courtyard, and at the same time, it is possible for people to come and go inside the building, so that people and people, people and nature, people and exhibitions can meet again and again. With transparent glass walls in different directions, the interior space is alternately filled with exhibits and rural landscapes, reminding people that they are in the forest and inspiring their desire for nature.

Longmen Qicun Art Design Center / Studio Dali Architects - Exterior Photography
© ArchImage-Dong96

Share.

About Author

Comments are closed.